Az én városom

A 2010-es önkormányzati választások után szándékos és önkéntes hallgatásba burkolóztam. Azt gondoltam, hogy meg kell adni az esélyt az újaknak, hogy mást másképp, vagy akár ugyanazt, de jobban csinálják, egyszóval tegyék a dolgukat, amire megválasztották Őket. Természetesen ebben a döntésemben szerepet játszott a számtalan méltatlanul rám aggatott negatív jelző, és az elindított büntető ügy is. Most azonban, hogy eltelt 2 év és első fokon felmentő ítélet született, úgy gondolom, hogy lehet és kell is véleményt mondanom a városról, a kerületről, hogyan látom a meghozott döntéseket és milyen várost, kerületet képzelek el.

Vélemények

  • Kényszerbagoly: Gratulálok!! (2016.06.25. 19:27) Felmentő ítélet a fővárosi bíróságon
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Úr! Az én és családom szavazatára is számithat, csak már... (2014.05.10. 12:18) Vastagbőr I.
  • Szet Úr: @Molnár Gyula: Kedves Molnár Úr! Írtam Önnek a privát mail címére, remélem meg... (2014.01.29. 15:31) Vastagbőr I.
  • Utolsó 20

Maffia módszerek Újbudán avagy...

2013.08.15. 20:29 | Molnár Gyula | 9 komment

Maffia módszerek Újbudán avagy mostantól egy bérlő sincs biztonságban?

Az Indexen megjelent cikk szerint őrző védők foglalták el a Bikás parki sportcentrumot. Mivel tudom a dolog hátterét, gondoltam megvárom, hogy mi lesz az önkormányzat hivatalos közleménye. Nos, megérkezett és azt tudom mondani, hogy a pofátlanságnak nincs határa.
Ne finomítsunk, ez szimpla hazugság!

Amikor egy tulajdonos, bármilyen akár magánszemély, de különösen ha ez egy önkormányzat, a jogszerű bérlőt 40 (!!) kigyúrt emberrel nem engedi be az ingatlanába, ott megszűnik a jogállam. Lehet egyeztetni, ha nem megy perelni, de ha valaki nem tetszik, erővel kirakni azt nem lehet. Egy következmények nélküli országban ez talán elmegy, de nem a végtelenségig. Ilyet csak és kizárólag bűnözők csinálnak, még akkor is ha sok kellemetlenség lehet egy nem fizető bérlőből.

uc_02_resize.jpgEz a valós helyzet a sportcentrumnál

„Az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a társasággal az adósság rendezéséről, azonban a megkeresésekre az Uniker-Coop Kft. érdemben nem reagált. Dr. Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere ezért úgy döntött, hogy élve a jog által biztosított lehetőségekkel, az önkormányzat saját kezelésébe veszi az ingatlant."

uc_ujbudahu.jpgAz ujbuda.hu pedig ezt az idilli képet sugallja

Ez az önkormányzat közleménye, a valóság pedig az, hogy semmilyen egyeztetés, semmilyen felszólítás az információm szerint nem érkezett, csak egyik reggel a 40 barátságos hazafi, akik nem engedték be a jelenleg jogszerűen bérlő cég alkalmazottait az ingatlanba. Nos, ez amit a magyar jogrend szerint senkinek és különösen egy önkormányzatnak megtenni nem lehet. Lehet újraszerződni, lehet felmondani, lehet pereskedni, önkényesen a hatalommal visszaélni nem lehet. Könnyű dolga lesz a vállalkozónak a perben, mert a polgármester elismeri, hogy Ő döntött. Csak halkan jegyzem meg, hogy ez tipikusan hatósági ügy, amit a jegyzőn keresztül lehet bonyolítani. De úgy látszik így jár minden olyan „tehetséges" ember, ha hatalmat kap, elveszti az önkontrolt. Tisztelt Uram ki fogja kifizetni a vállalkozó kárát? Ki fogja kifizetni, ha az őrző védők kárt okoznak az eszközökben vagy esetleg megtetszik nekik valami. vettek fel leltárt a jogszerű bérlő jelenlétében az ingóságokról. És a legfontosabb ki fizeti az őrző védőket?

És álljon itt még egy gyöngyszem! „Mindez annak érdekében történt, hogy a sportolni vágyók és a sportpályákat bérlők zavartalanul használhassák a jövőben az Újbudai Sportcentrumot. A korábban megváltott sportbérleteket az ügy rendezését követően időarányosan meghosszabbítják." Vagyis azt állítják, hogy ez a telep nem működött? Hol élnek? Lehet nem szeretni az üzemeltetőt, de hogy ez a telep teljes kapacitással működött az biztos. És most? Nemhogy a telepet, hanem a közpark átjárót sem lehet használni, mert a marcona urak mindenkit durván elhajtanak!

És itt jön a konklúzió! Mi a cél valójában? Az most már egyértelműen látszik, hogy ezt a jónak tűnő üzletet valamelyik barátnak átkívánják játszani. Második cél, hogy bebizonyítsák, akár az önkormányzatnak okozott kár árán is, hogy rossz üzletet kötött az előző testület.

Urak! Nem lesz könnyű dolguk, de próbálják meg. Viszont sok kérdésre kell majd 2014 után ezzel kapcsolatban válaszolniuk, ha és amennyiben úgy alakulnak a dolgok, úgyhogy jó alaposan tegyék el a papírokat mert szükség lehet rá.

És mivel a facebookon sokat kérdezték, hogy mi is a pontos történet. Leírom nagyon leegyszerűsítve (mégha tudom, hogy így már picit hosszúra sikeredik a bejegyzés) a történetet, akit részletesebben érdekel, nézze meg az előző bejegyzést ebben a témában.

A történet röviden és remélem érthetően összefoglalva:

2005-ben Újbuda önkormányzata a kelenföldi Bikás park peremén lévő leromlott teniszpályák és lelakott, balesetveszélyes kosár és foci pályák helyén és mellett egy új sportközpont létrehozásáról döntött. A projektet az Uniker-Coop céggel együttműködve, PPP konstrukcióban valósította meg,

A területet az Önkormányzat adta bérbe, az építkezés egy részét (90 millió forintot) a magáncég finanszírozta, a beruházás befejezéséhez szükséges hitel felvételéhez az Önkormányzat garanciát nyújtott.

A beruházás értéke 270 millió forint volt. A létrejött sportközpont a szerződésnek megfelelően ingyenes és kedvezményes pályákat és sportlehetőségeket biztosított a környékbelieknek és az önkormányzatnak és az iskoláknak is. A sportközpont üzemelteti a teniszpályákat, a műfüves futballpályákat és a fitnesztermet is. Ezenkívül működik egy étterem is a területen.

A cég a hitelt sajnos svájci frankban vette fel, és a megemelkedő törlesztést hét év elteltével már nem tudta fizetni ezért a bank a hitelt 2012 februárjában felmondta. A garanciaszerződés alapján az önkormányzat – tárgyalások után – 120 millió forintért jut a 270 milliós beruházással épült sportkomplexumhoz.

Ami jó :

Felépült és működik egy sportközpont a Bártfai utcában immáron 7 éve.
Az Önkormányzatnak, a közösségnek ez eddig nem került semmi pénzbe.
Amennyiben további helyes döntésekkel az üzemeltetést kiadja az önkormányzat 5-6 év alatt az így kifizetett pénz megtérül.

Ami nem jó:

A vállalkozó nem bírta fizetni a CHF hitel terheit.
Az Önkormányzatnak a garancia alapján fizetni kell.

A mérleg:

Újbuda önkormányzata 120 millió forintért hozzájut a 270 milliós beruházással épített Bártfai utcai sportközponthoz.

(Zárójelben a tanulság: Hat-nyolc évvel ezelőtt magánemberek tízezrei, cégek ezrei és önkormányzatok százai - Újbuda Önkormányzata nem volt köztük – vélték a finanszírozási problémákat CHF hitellel megoldhatónak. Most már mindenki okosabb, de akkor...)

bikas_sportcentrum_small.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzon
Molnár Gyula facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://envarosom.blog.hu/api/trackback/id/tr1005242861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scharrer Tamás 2013.08.15. 21:48:19

Gyula, mit vártál ezektől ? az már aggályosabb, hogy az Index milyen inkorrektül tudósít az egészről.

balfék 2013.08.15. 21:51:59

Ezt a pávatáncot már Páva Zsolt is eljátszotta a Pécsett. Úgy tudom súlyos milliárdokba kerülhet az a magyar adófizetőknek.

balfék 2013.08.15. 21:53:56

"......eljátszotta a Pécsett." helyett : eljátszotta Pécsett.

Molnár Gyula 2013.08.15. 21:56:29

pont ezen gondolkoztam, hogy leírom ezt a pécsi dolgot, de már így is hosszú lett a cikk. De valóban van hasonlóság. Úgy látszik az Ő politikai iskolájukban a birtokvédelmet így tanítják:)

Molnár Gyula 2013.08.15. 21:59:23

Meg igazából ezt a példát akartam beírni, de túl hosszú volt, lett volna! na de most itt: ha egy lakástulajdonosnak nem fizet a bérlője, akkor sem teheti ki azt, hanem hónapokig, sokszor évekig pereskedik. Lehet h ez nem helyes, rövidíteni, egyszerűsíteni kell (igen, kell!), de az még egy egyszerű állampolgárnál sem lehet járható út, hogy odamegy két izmos haverjával és kidobja a bérlőt, a holmiját pedig lefoglalja. Ezt hívják jogállamnak, amit Kovács Lajosnak és egy önkormányzatnak is be kell tartania, az utóbbinak még inkább, pláne ha jogász polgármestere van...

balfék 2013.08.15. 22:05:57

@Molnár Gyula: Az a beruházó is hülye, aki itt egy fillért is betesz bármilyen üzletbe. Soha nem lehet biztos benne, hogy valamelyik fidesznyiknek nem fűlik rá a foga és orozza el a bizniszét. Amennyiben jól menő vállalkozásom lenne már most menekíteném kifele ebből az élhetetlen országból.

ThomasXI 2013.08.15. 23:00:22

Ez lesz az új módi? Ha vitám van az önkormányzattal, kormánnyal, Nemzeti Együttműködés Rendszerével, akkor a bíró helyett néhány tagbaszakadt izomagyú fog a polgármester vagy a Vezér nevében igazságot tenni?
Mint a régi szép időkben, einstand, államosítás, állam bácsi majd megoldja. Viszont most legalább nem lőnek agyon...

drolt 2013.08.16. 07:25:02

@balfék: még helyesebb: eljátszotta Pécset. (egy t, mint tárgy rag)

kollmar 2013.08.16. 12:06:03

A Fityisz olyan mint a mohácsi vész, mindenen és mindenkin keresztül gázol ha ellenenük szol valaki , azt tönkre kell tenni. Az egyész orbán bagázs már ugy meg szedte magát, és a körülötte lévő hosszú nyelvübarátok, hogy ember ill. kormány legyen a talpán aki ezzel tud valamit kezdeni hisz mindent törvényesen csinálnak persze az ő törvényük szerint.
süti beállítások módosítása