Az én városom

A 2010-es önkormányzati választások után szándékos és önkéntes hallgatásba burkolóztam. Azt gondoltam, hogy meg kell adni az esélyt az újaknak, hogy mást másképp, vagy akár ugyanazt, de jobban csinálják, egyszóval tegyék a dolgukat, amire megválasztották Őket. Természetesen ebben a döntésemben szerepet játszott a számtalan méltatlanul rám aggatott negatív jelző, és az elindított büntető ügy is. Most azonban, hogy eltelt 2 év és első fokon felmentő ítélet született, úgy gondolom, hogy lehet és kell is véleményt mondanom a városról, a kerületről, hogyan látom a meghozott döntéseket és milyen várost, kerületet képzelek el.

Vélemények

  • Kényszerbagoly: Gratulálok!! (2016.06.25. 19:27) Felmentő ítélet a fővárosi bíróságon
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Úr! Az én és családom szavazatára is számithat, csak már... (2014.05.10. 12:18) Vastagbőr I.
  • Szet Úr: @Molnár Gyula: Kedves Molnár Úr! Írtam Önnek a privát mail címére, remélem meg... (2014.01.29. 15:31) Vastagbőr I.
  • Utolsó 20

Vastagbőr I.

2014.01.24. 13:48 | Molnár Gyula | 8 komment

Címkék: gomba körtér Újbuda XI. kerület Molnár Gyula

Még mindig nem a tételes elemzés és a szándékok megfogalmazása van napirenden, mert nap mint nap kínálnak olyan témákat amiket érdemes a tisztánlátás miatt egy másik oldalról is megvilágítani. Mostantól „vastagbőr” szériának nevezem azokat a témákat, amikor a finom politikai csúsztatás és a jó ízlés határát messze átlépő ügyeket tapasztalok az „ifjak” részéről. (tudom, hogy van ilyen blog, nem akarom az ő kenyerüket elvenni, de nincs jobb magyar kifejezés erre)

Kicsit meglepődve, de inkább mosolyogva, na jó hangosan nevetve észleltem a Móricz Zsigmond körtéri Gomba felújítás körül megjelent paravánon kerületünk nagyjait mosolygós, derűs tekintettel jelezvén, hogy Velem (tegezve!!!) épül az épület. Mondhatnánk, hogy szép és elegáns gesztus ez a polgárok felé, hogy az ötvenes évek hangulatát visszahozva, közpénzből, három éves tehetetlenkedés után, egy épülő középületre, saját magukat rakják ki, hogy szépen induljon vagy fejeződjön be a napunk. De nem ezt mondom! Azt mondom, hogy ehhez pofa kell! Általában is, de ebben az esetben konkréten is. Különösen annak fényében, hogy a legutóbbi testületi ülésen képviselői interpellációra válaszolt Hoffmann Tamás és a szemenszedett és pofátlan hazugság csak finom úri jelző arra, ami papírra került. (lsd.itt vagy kattints a lenti képre) Különösen meglepő és mulatságos a térséghez és a konkrét ügyhöz semmilyen kötödéssel nem rendelkező sportállamtitkár szerepeltetése a plakáton.

PM_valasz_interpell_2014 01 03-1_eleje.jpgA teljes válasz elolvasásához kattints a képre!

De nézzük a tényeket!

Az önkormányzati rendszer sajátosságából és bonyolultságából következően tudnunk kell, hogy hiába választanak meg Budapesten valakit egy kerület vezetőjének, nagyon sok probléma megoldása nem lehetséges, mert a tulajdonos a Főváros. Itt is ez volt a helyzet, mivel a teljes tér, a Gombával együtt Demszky Gábor vezette Budapest hatáskörébe tartozott. Mint tudjuk, ott a malmok lassan őrölnek, de mi nagyon elszántak voltunk. Több éves tárgyalás eredményeképpen 2008-ban sikerült magát az épületet megszerezni a kerületnek, egy nagyon bonyolult ingatlancsere után. Vagyis az a lehetőség, hogy ma egyáltalán erről beszélhetünk ennek a sikernek köszönhető! Itt van tehát az első plusz kép ígérete a „dicsőségtáblán”!

n15472-lead-800-qj26bc-szavazocedula1.jpgSzavazólap 2010-ből

Majd ezek után Magyarország történetének második legnagyobb, nyílt építészeti tervpályázatát hirdettük meg 2009-ben, melyre 76 pályamunka érkezett. Példátlan módon a legnagyobb szakmai és egyéb nyilvánosság mellett történt az elbírálás. A zsűri tagja volt a szakmai kiválóságok mellett a kerületi ellenzék akkori frakcióvezetője (Kupper András), a Fidesz egyik prominens építészeti szakembere, a Műemlékvédelem egykori vezetője, későbbi V. kerületi főépítész Cselovszki Zoltán is. Hosszas vita és egyeztetés után 5 pályaművet díjazott a zsűri és még többet vásárolt meg a kerület. A díjazott 5 pályázóval az a megállapodás született, hogy aki meg tudja szerezni a Műemlékvédelem engedélyét (merthogy a Gomba műemlék) a terveihez, azokkal tovább tárgyalunk. Az így kialakult kört tovább szűkítve maradt 4 pályázat, amelyet széleskörű társadalmi vitára bocsátottunk és lehetett szavazni is.

Maradtak ketten, akikkel megszületett a megállapodás. Úgy láttuk bármelyik valósul meg, megfelelő városképi és funkcionális megoldás születik. És álljon itt a bizonyíték a független építészfórum honlapja, amin a dátum 2010!!

http://epiteszforum.hu/gomba-ket-terv-maradt-versenyben-ujbuda-lakoi-is-donthetnek

A két győztes pályázó, a Gyüre Építésziroda és a Hetedik Műterem volt, a mostani munkálatok pedig –láss csodát- ugyanennek a két kiváló csapatnak a tervei alapján zajlanak. Ezek után nem szakad le a Gomba vagy a polgármesteri iroda plafonja, amikor Hoffmann Tamás arról ír idén januárban (amikor már fél éves csúszásban vannak az általuk vállalt határidőhöz képest is), hogy „az előző városvezetés egyszerűen elfelejtette, hogy a Gomba a téren van, és olyan rekonstrukciós tervet készített, amelynek nem volt része az utoljára 40 évvel ezelőtt felújított műemlék” Mondja ezt rezzenéstelen arccal, miközben javában zajlik -még ha komótosan is- a 2009-ben meghirdetett pályázat győztes terveinek kivitelezése.

n15088-lead-800-b4xp7c-1.jpggomba_520130612-23712-2zvr4e.gallery.JPGEgy 2010-es újságcikk és egy 2013-as tudósítás. Az akkori tervek valósulnak meg.

A tervpályázat után elkezdődött a kivitelezési a pályázat előkészítése, lebonyolítása. Ez gyökeresen eltért a mostanitól, hiszen nem közpénzből, hanem a nyertes vállalkozó pénzéből épült volna meg a Gomba. Mi pályáztatni akartuk, bármennyire is furcsa ez ma sokaknak a kerületben. Nem volt bonyolult a terv: az nyer, aki a legtöbbet ígér érte (egész pontosan, aki a legrövidebb idejű ingyenes használatot kért volna az épület felújításáért, beüzemeléséért). Tehát nem közpénzből, hanem a vállalkozó pénzéből és kockázatára épült volna meg a Gomba, cserébe kapott volna 6-8 év ingyenes használatot, magyarán ennyi idő alatt térült volna meg a kerületnek, a mai 40 év helyett! Ma ugyanis ennyi köz és uniós pénzből csinálják meg ahelyett, hogy a 2009-ben megnyert EU-s pénzt más, kerületfejlesztési célokra fordítanák.

Azt is írja Hoffmann Tamás, hogy Fideszes képviselők hihetetlen személyes teljesítményének köszönhetően sikerült fejlesztési forrásokat találni!!? Nos, a 2009-es Európai Uniós pályázatot még mi adtuk be és nyertük meg, amelynek a fő célja egy új Kulturális Városközpont kialakítása volt a Gellért és a Móricz között. Olyan munkák elvégzésére pályáztunk és nyertünk, amit a piac nem végez el, csak közpénzből valósítható meg. Ezek a Gárdonyi szobor körüli tér felújítása, a Bartók 32 galéria teljes átalakítása és a Bartók 29 francia udvar és az ottani pékség átalakítása Helytörténet Múzeummá. Ezt lehetett volna uniós forrásból megcsinálni, a Gombát pedig a magántőke újította volna fel. Ezzel szemben van a mai állapot, amikor EU-s pénzből van Gomba, a vállalkozó pedig fillérekért bérli, a többi fejlesztés meg elmarad. Remek üzlet, csak az a kérdés, hogy kinek.

gomba_mix03.jpgMolinók 2009-ből és 2014-ből. Kinek mi a fontos...

Az üzemeltetési pályázat is kész volt, 2010 májusában benyújtásra került a Testület elé, de a Fidesz nem szavazta meg, sőt hevesen tiltakozott mindenfajta megoldás ellen. Megjelentek az álcivilek, a bértüntetők és magyaros delikáteszboltot, szolgáltatóházat, kis üzleteket követeltek a „népnek” a vendéglátóipari létesítmény helyett.

Aztán jöttek a választások, jött az új vezetés és közel 2,5-3 évig semmi nem történt, pedig az egyik legfontosabb érv a munkák elkezdése mellett az volt, hogy a metró okozta terhekkel egy időben készüljön el a tér és ne kelljen, mint most, harmadszor is felbontani és újrarakni a díszburkolatot.

jolhaladmix3.jpg2013 december. A propagandagépezet szerint "jól halad a Gomba építése"

Ma már 450 millió forintnál tartanak (sic!!), amiből közel 200 millió forint a kerület saját pénze és a maradék az általunk nyert pénz „átterelése” a Gomba felújítására. Természetesen már az első kapavágás előtt megvolt a”haveri” bérlő is, mindösszesen 1,1 millió forint havi díjért, bár 2010-ben még 6 milliót „javasoltak” havonta… Vagyis a mi életünkben nem belátható, több mint 40 éves megtérülés várható. Ez az igazán jó üzlet! Vagy inkább hűtlen kezelés? Majd a következő időszak vizsgálata eldönti!

Tehát akik most sztárolják magukat a plakátokon, azok inkább hátráltatták a beruházást. Egy 2008-ben nagy nehezen megszerzett épületről van ugyanis szó, ahol a 2009-es építészeti terveket valósítják meg, a 2009-es pályázati pénzeket költik el és a 2010-es koncepció alapján ugyanaz a funkciónak fog helyet adni, az eredetileg tervezett bérleti díj töredékéért. Amit nekik köszönhet Újbuda az elvesztegetett 3 év és a kieső több százmilliós bérleti díj.

Amúgy is ízléstelen egy félkész beruházáson, közpénzen politikusokat népszerűsíteni, de ha már valakik ennyire perverz módon vonzódnak a magamutogatáshoz, önreklámozáshoz, akkor helyesen így nézne ki... 

ujbudagomba_mgy_ht_01_small.jpgNagyításhoz kattints a képre!

Talán a felirat is úgy lenne helyes, hogy köszönjük mindenkinek a segítséget, köszönjük az újbudaiak türelmét!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzon
Molnár Gyula facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://envarosom.blog.hu/api/trackback/id/tr975774857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újbudai polgár 2014.01.24. 18:03:30

Tipikus Fideszes propagandagépezet, Habony Árpi legjobb újbudai tanítványai. Most nem a szart csomagolják celofánba és adják el szaloncukorként, hanem a Gombát csomagolják Hoffmannba és Simicskóba és adják el sajátjukként. De még arra is képtelenek, hogy ha legalább hencegni akarnak valamivel, akkor rendesen meg is csinálják. Sőt! Egyáltalán megcsinálják, mert nagyon úgy néz ki, hogy nem lesznek kész a sokadik határidőre, március 15-re sem. Csodálatos látvány lesz a felújított Körtér, az új metróval és a közepén ott áll majd a mostani kerületi vezetés szimbóluma, a Hoffmann torzó. Gratulálunk Tomi, gratulálunk Pista, ennyit tudtok!

Petri István 2014.01.24. 22:08:24

Elképesztő, hogy három és fél év alatt semmit, de semmit nem csináltak ezek az urak a saját maguk sztárolása és népszerűsítésén kívül. Leálltak az útfelújítások, parképítések, a saját választási programjukat sem tartják be, pedig fűt-fát ígértek, újbudai mennyországot, csakhogy hatalomra kerüljenek. Semmit nem csináltak, a két futópályájuk és a polgármester hobbijának százmilliós támogatásán kívül... Miért van az, hogy Rogán vagy Pokorni tud fejleszteni, ezeket viszont még a saját vezérük is tehetségtelen, mihaszna társaságnak tartja, lsd. Citadella, elutasított kötvény, stb. És most azt látjuk, hogy még azt is elbaltázzák, amit örököltek. Nem érdemelnek még egy esélyt, hogy klasszikust idézzek :)

Szet Úr 2014.01.26. 20:49:12

Tisztelt Molnár Úr!
E sorok írója, évtizedek óta él Újbudán. Konzervatív ember, hogy finoman fogalmazzak, nem az Ön pártjával, vagy most már „összefogásával” szimpatizál… Elmondhatja, itt töltötte boldog diák éveit, ebben a kerületben szolgálta a hazát a hadseregben, és huzamosabb ideig e kerület adott helyet munkahelyének is. Talán ezért is érzékenyebb, ha visszásságot, butaságot, céltalanságot, helytelen döntéseket lát, érez, tapasztal,elszenved.
E rövidke bevezető után rátérnék a témára, ami tollat, illetve „billentyűt” adott a kezembe. Naponta járok el a Móricz Zsigmond körtéren a szétvert „gomba” előtt. A „gomba” végre készül, épül, talán a választások idejére elkészül, úgy hírlik többek között kávéház is lesz benne. Ez nagyon fontos, mert a kerület „kávézó hiányban szenved”. Igaz csak a körtéren kilenc olyan helyet tudok megnevezni, ahol kulturáltan, komilfó” lehet kávézni, süteményezni, beszélgetni. No de nem a kávéház jelenti nekem a problémát, hanem a „gomba” körül elhelyezett plakátegyüttes, amely lényegében ugyanaz folytatólagosan. A plakátról két arc, két politikus arc tekint le rám, öntudatosan. Egyikük kormányzati politikus, országgyűlési képviselő, másikuk a kerület jelenlegi vezetője .A két arc között, a felirat „ÚJBUDA VELED ÉPÜL”. A szándékot, a politikai üzenetet értem, nekem ezzel az a problémám, ha egy politikai üzenet nyelvtanilag helytelen, sőt nevetséges, akkor az visszaüt annak politikai tartalmára is, azaz politikailag is nevetséges lesz. Miről van szó? Két arc, és az üzenet, „ÚJBUDA VELED ÉPÜL”. Kivel, kikkel? Kikért. Mert ha a két arc hozzám szól, engem szólít meg, mintegy „csendőrpertuban”, felhívja a figyelmemet, a város, a kerület velem épül, akkor kérdem én, velem hogyan? Esetleg értem. A pertut viszont így sem tudom kezelni. Mikor ittam én pertut az urakkal? Erősen konzervatív érzelmű és hagyományú gondolkodású vagyok, mit tegyek ilyen nevelést kaptam, a tegeződést csak az idősebb kezdeményezheti. A két arc ezzel szemben túl fiatal ahhoz, hogy csak úgy általában „letegezze” a kerület lakosságát.

Ráadásul, a teljes szöveg így hangzik: ÚJBUDA VELED ÉPÜL. KÖSZÖNJÜK, HOGY ÖNÖKKEL MEGVALÓSÍTHATJUK! Veled és Önökkel??? Két mondat, két megszólítás, illet volna valahogy összehangolni. Ha már ez sem megy, akkor nagyobb a baj, mint gondolnánk.

Talán tisztességesebb, és nyelvtanilag kifogástalan lett volna ha a két arc közé ez a felirat kerül: „ÚJBUDÁT SZOLGÁLJUK”. Mert képviselőnek és polgármesternek lenni szolgálat, a lakosság bizalmát elnyerni, elismerését kivívni szolgálattal lehet, nem nyelvtanilag elfuserált plakátokkal.

Ahogy az elején írtam, nem igazán vagyok baloldali érzelmű ember, szerény közéleti és kerületi tevékenységem is inkább a jobboldalhoz köt. Ugyanakkor azt látom, hogy Ön sok mindent tett ezért a kerületért, ez a fejlődés viszont megtorpant 2010-ben, a legjobb példa erre pont az említett gomba épülete. Hogy ez az Ön tehetsége vagy utódjainak tehetségtelensége, vagy mindkettő, azt nem tudom, de bármelyik is igaz, szeretném, ha újra Ön lenne ennek a kerületnek a polgármestere. Ráadásul az a módszer, amivel Önt le akarták, akarják győzni, az minden tisztességes ember számára visszataszító, legyen az jobb vagy baloldali. Szomorú látni, hogy egy olyan világ alakul ki, ahol az ellenfeleket nem meggyőzni, hanem megsemmisíteni akarják, amiben persze mindkét oldalnak óriási a felelőssége, az "enyémeknek" és az "Önéinek" is. A mi felelősségünk pedig, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, visszafordítsuk, egymásra ne ellenségként, hanem versenytársként tekintsünk. A verseny győztese pedig elsősorban Magyarország, vagy a XI. kerület legyen, csak másodsorban X vagy Y párt. Lehet, hogy idealista vagyok, de azt hiszem, hogy ez a jövő. Más nem lehet!
Önökkel nem, de Önnel szimpatizálok, pártja nem, de Ön számíthat a szavazatomra, remélem lesz rá lehetőségem.
Üdvözlettel: Szet úr
(bocsánat az álnévért, de sok barátom és „elvtársam” kiátkozna ezekért a sorokért, még akkor is ha legtöbbjük hasonlóan látja a mai kerületi viszonyokat, de a rosszul értelmezett hűség sokuknál erősebb a racionalitásnál)

Molnár Gyula 2014.01.28. 17:17:43

@Szet Úr:
Tisztel Uram!

Nagyon köszönöm kiegyensúlyozott és bölcs gondolatait. Szeretném abban megerősíteni, hogy a helyi politika lényege pont abban van (és talán nem szerénytelen, ha azt mondom, hogy egyik sikerem ez volt), hogy nem pártpolitikai metszéspontok alapján kell a feladatokat megoldani. Vagy ahogy én fogalmaztam akkoriban:itt csak az utcának van jobb és baloldala, de a csatornát, amit javítani kell még ez sem érdekli.
Tulajdonképpen az okfejtésével egyetértek és ha nem illetlen (talán a fiatalabb okán is), hogy szívesen kezdeményeznék Önnel egy személyes találkozót, ahol ezekről a kérdésekről tabuk nélkül szót tudunk váltani.

Tisztelettel:Molnár Gyula

Szet Úr 2014.01.29. 15:31:13

@Molnár Gyula: Kedves Molnár Úr!
Írtam Önnek a privát mail címére, remélem megkapta. Örömmel veszem, ha kíváncsi a véleményemre, álláspontomra. Sok mindent megéltem, sok mindent megtapasztaltam, talán van mit megszívlelni belőle. Várom a jelentkezését, addig is üdvözlettel:
Szet Úr

évásanyó 2014.05.10. 12:18:24

Tisztelt Polgármester Úr! Az én és családom szavazatára is számithat, csak már visszajönne! Tisztelettel: H.Éva nyugd.pedagógus.

évásanyó 2014.05.20. 14:05:50

Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez, mindig bíztam Önben és végig hittem az ártatlanságukban! Most pedig kicsi pihenés után várja Önt a kerülete!Tisztelettel: Huszar Eva nyugdíjas pedagógus alias Évásanyó.

évásanyó 2014.05.20. 14:05:50

Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez, mindig bíztam Önben és végig hittem az ártatlanságukban! Most pedig kicsi pihenés után várja Önt a kerülete!Tisztelettel: Huszar Eva nyugdíjas pedagógus alias Évásanyó.
süti beállítások módosítása