Az én városom

A 2010-es önkormányzati választások után szándékos és önkéntes hallgatásba burkolóztam. Azt gondoltam, hogy meg kell adni az esélyt az újaknak, hogy mást másképp, vagy akár ugyanazt, de jobban csinálják, egyszóval tegyék a dolgukat, amire megválasztották Őket. Természetesen ebben a döntésemben szerepet játszott a számtalan méltatlanul rám aggatott negatív jelző, és az elindított büntető ügy is. Most azonban, hogy eltelt 2 év és első fokon felmentő ítélet született, úgy gondolom, hogy lehet és kell is véleményt mondanom a városról, a kerületről, hogyan látom a meghozott döntéseket és milyen várost, kerületet képzelek el.

Vélemények

  • Kényszerbagoly: Gratulálok!! (2016.06.25. 19:27) Felmentő ítélet a fővárosi bíróságon
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Ur! Engedje meg, hogy gratuláljak a felmentő ítélethez... (2014.05.20. 14:05) Vastagbőr I.
  • évásanyó: Tisztelt Polgármester Úr! Az én és családom szavazatára is számithat, csak már... (2014.05.10. 12:18) Vastagbőr I.
  • Szet Úr: @Molnár Gyula: Kedves Molnár Úr! Írtam Önnek a privát mail címére, remélem meg... (2014.01.29. 15:31) Vastagbőr I.
  • Utolsó 20

Felmentő ítélet a fővárosi bíróságon

2012.09.04. 09:25 | Molnár Gyula | 10 komment

Felmentő ítélet a fővárosi bíróságon, avagy egy sajátos magyar politikai krimi lezárása

A Fővárosi Törvényszék felmentő ítéletet hozott a 2010 októberében hivatali visszaéléssel megvádolt Molnár Gyula és Lakos Imre ügyében.

Itt a közlemény akár be is fejeződhetne, de ebben az esetben olyan ügyről van szó, mely azzal érte el „csúcspontját”, hogy egy esélyes szocialista polgármester-jelöltet közel 1000 napi vizsgálódás után, a választások előtt 3 nappal gyanúsítottak meg, durván beavatkozva ezzel a választás kimenetelébe. Olyan ügyről van szó, amelyben számtalan valótlan és a tényeket teljesen meghamisító politikai nyilatkozat és sajtóhír jelent meg. Olyan ügyről van szó, amelyben az önkormányzatiság, a polgármesteri hatáskörök alapvető félreértelmezésére alapozva gyanúsítottak meg, majd vádoltak meg közszereplőket. Olyan ügyről van szó, amelyben az ügyészségi tanúk közül kizárólag a feljelentő hangoztatta továbbra is alaptalan rágalmait, mindenki más ezt a vádat nem támasztotta alá, még az ügyészség koronatanúja sem. Olyan ügyről van szó melyben az ügyész a záróbeszédében kényszerült módosítani a vád tartalmát és ugyanebben a beszédben elismerte, hogy nem történt sem károkozás, sem törvénysértő lépés.

Úgy gondoljuk, hogy a politikai ellenfeleink az utolsó és legaljasabb eszközökhöz nyúltak, amihez az igazságszolgáltatás néhány szereplője aktívan segédkezett. Az a felfogás szenvedett ma vereséget, amikor egyes politikusok nem tehetségükkel, képességükkel, mondandójukkal akarnak győzni, hanem büntetőügyek kreálásával próbálnak ellenfeleik elé kerülni. Csak remélhetjük, hogy ez az ítélet hozzájárul egy olyan folyamat elindulásához, miszerint a jövőben a durva és alaptalan vádaskodások helyett az érvek és a szavak csatáját kell megvívnunk, még akkor is, ha ez nehezebbnek és bonyolultabbnak tűnik, mint a lejáratás, riogatás, vádaskodás.

Bár a mai ítélet csak az elsőfokú eljárást zárta le, számunkra mégis nagy jelentősége van annak, hogy a független magyar bíróság is megerősítette eddigi állításainkat, cselekedeteink törvényességét, hitünket az ártatlanságunkban. Bízunk benne, hogy a másodfokú eljárás is ugyanilyen korrekt és tisztességes körülmények között zajlik le; mind az eljárást, mind a kijelölést tekintve továbbra is nélkülözni fog minden politikai nyomást és elvárást. A tisztesség és a szakmaiság jellemezte ugyanis bíróság eljárásának eddigi szakaszát és a bírói tanácsot, amely egy pillanatig sem hagyta magát befolyásolni és félrevezetni.

Köszönet érte, egy reménysugár, hogy a Magyar Köztársaságban még igenis él a jogállam, akárkik és akárhogyan is szeretnék azt eltiporni.

Molnár Gyula
Újbuda volt polgármestere

Lakos Imre
Újbuda volt alpolgármestere

 

Az ügy hátteréről néhány mondatban

 A médiában 2007 óta számtalan esetben félrevezető módon Öböl ügyként, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és károkozással emlegetett ügyben hirdetett most első fokon ítéletet a Fővárosi Törvényszék. A 2006-ban Fideszes politikusok által feljelentett igazi Öböl ügyben a nyomozást 2009-ben lezárták. A lezáró határozat egyértelműen leszögezi, hogy az adott ügyben semmilyen bűncselekmény nem történt és ennek a gyanúja sem merült fel. Ezen ügyben pedig - amely egy másik ingatlant érint- a vádemelés már nem is vagyoni hátrány okozása ügyében, hanem a rendkívül szubjektív hivatali visszaélés tényállással történt. Még az ügyész is leszögezte záróbeszédében, hogy nem történt károkozás az ügylet kapcsán, minden egyes lépés törvényes volt, ugyanakkor a szándék álláspontjuk szerint törvénytelenségre utalt. Ugyanez az ügyészség jelentette ezt ki, amelyik 3 évi nyomozás és eljárás után éppen a választási kampány finisében, a választások előtt 3 nappal jutott arra, hogy megtörténjen a gyanúsítás, az idézést pedig a büntetőeljárásban példátlan módon a nyomozó ügyészek, a vezető ügyész és a Központi Nyomozó ügyészség szóvivője személyesen kézbesítette. Mindezek után hónapokig semmilyen nyomozati lépést az ügyészség nem tartott indokoltnak, ami tovább erősíti azt az érzetet, hogy a választásokhoz kötötték a vádemelés időzítését. Erősíti ezt a gondolatot az is, hogy a gyanúsítás és a vád tartalmilag nem tér el egymástól.

 A bírósági tárgyalás 2011 novemberében kezdődött meg, mely során a vaskos, bár érdemi információkat alig tartalmazó nyomozati anyaghoz képest semmilyen tanúvallomás, tárgyi, közvetett vagy közvetlen bizonyíték nem támasztotta alá a vád állításait. A tárgyalás során az ügyészség saját maga módosította a vád tartalmát és érdemi állításait. A meghallgatások során egyik ügyészségi tanú(!!) sem támasztotta alá a vádiratban szereplő tételeket, csupán a feljelentő Schneller Domonkos - a kerületi Fidesz volt elnöke - ismételte meg korábbi tételeit - annak ellenére, hogy azokról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy alaptalan rágalmak. Az ügyészség koronatanúja, akire a vádat alapozták, gyakorlatilag visszavonta a korábbi vallomását, és kijelentette, hogy a kihallgatás során az ügyészek adtak a szájába olyan kijelentéseket, melyek elegendőek lehettek a vádemeléshez. Mindezt „megkoronázta”, hogy az ügyész saját maga, a záróbeszédében elismerte, hogy az adott ügyben nem történt károkozás és a vádlottak intézkedései minden elemében jogszerűek voltak!

A nyomozás, a vádemelés és a bírósági tárgyalás minden egyes szakaszában egybehangzóan és következetesen állítottuk, hogy az önkormányzati törvény, a helyi rendeletek alapján jogszerű és a település érdekeit szolgáló döntéseket hoztunk és a Testület és az illetékes bizottságok döntéseit hajtottuk végre.

Fontos leszögezni, hogy a vádlottak padján ebben az esetben a volt polgármester, a volt alpolgármester és az eljáró ügyvéd mellett negyedik vádlottként ott volt az önkormányzati rendszer is. Az a rendszer, amelyet pont azért hoztak létre nagy egyetértésben a rendszerváltáskor, hogy tulajdonosi jogaikat gyakorolva törvényesen a település érdekében nemcsak rövidtávú érdekeket figyelembe véve hozzanak döntéseket és azokat hajtsák, hajtassák végre. Nem lehet kizárólag politikai szimpátia vagy egyéb vélelmezett politikai okból ezt a döntési jogot elvitatni és ezért büntetőjogi fenyegetést megvalósítani. Még inkább szembetűnő, ha ezt egyes esetekben szigorúan, a tényeket is figyelmen kívül hagyva teszi az ügyészség, más esetekben pedig semmilyen jogi lépést nem tesz. Minden önkormányzati vezető, képviselő azzal a dilemmával hoz vagy hozna döntést, ha ez a gyakorlat teret kap, hogy van egy szubjektív ítélő a munkája felett, aki kedvére vádolhat, gyanúsíthat meg számára nem tetsző településeket vagy azok vezetőit.

A Bíróság ebben az ügyben és ezzel minden hasonló ügyben precedens értékűen, igazat adott a vádlottaknak és felmentette őket a vádak alól. Ezzel az ügy ezen szakasza lezárult, de a sikeres, 2010-ben győzelemre esélyes vezetők politikai és erkölcsi rehabilitációja azoknak a feladata és a dolga lenne akik egyoldalú információkra alapozva, valótlan elemeket a középpontba állítva, hamisan vádoltak. Bízunk a közvéleményben, azoknak az embereknek az érték ítéletében, akik számára fontos az igazság és az igazságszolgáltatás iránti bizalom

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzon
Molnár Gyula facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://envarosom.blog.hu/api/trackback/id/tr44749281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2012.09.04. 12:13:45

Ez nem a maguk városa, hanem a mi városunk! Szégyen, hogy megúszták a város pénzének a sunyi átjátszását!

Petri István 2012.09.04. 21:49:28

@Mikrobi: Mi kell még Nektek ahhoz, hogy belássátok, elfogadjátok a tényeket. Még az ügyész is elmondta, h nem történt károkozás. A rendőrség lezárta a Kopaszi gát ügyet, ebben az ügyben pedig a bíróság mondta ki, hogy nem volt bűncselekmény. Az atyaúristen vagy személyesen OV kell Nektek, hogy beismerjétek: aljasok, gyávák voltatok, nem tudtatok máshogy győzni. Szánalmas társaság.

hashashashas 2012.09.04. 22:45:05

@Mikrobi: Nem, tévedsz. Nem kicsit, nagyon. Ez nem a ti városotok, sosem volt az. Ez az itt dolgozó, élő, gyerekeiket nevelő emberek városa, akinek nem tetszik, hogy a fideszes önkormányzat milliárdos kötvénykibocsátással adósítja el a kerületet, aminek a fedezetéül iskoláink, kórházaink szolgálnak. Ez a kerület mintaszerűen működött korábban. Most oda jutunk, ahol a fideszes díszvárosok vannak. Az adósság nevű szarkupac a fejünkre nő. Ja, ezt ti, fideszes vezetők vettétek fel. Újbuda továbbá azoké, akiknek nem tetszik, hogy a választások óta nincsenek fejlesztések. Minden leállt.
Kedves mikrobi, olyat nem mondnunk, hogy "a város pénzének a sunyi átjátszását." Az "a" névelő teljesen felesleges. Arról nem is beszélve, hogy állami pénzen az egyház jobboldali propagandát folytat. Ez sem tetszik. Nagyon sokaknak nem tetszik. Meg az sem, hogy a a helyi Fidesz szinte minden rendezvényt a Kopaszi gátra szervez, de mocskolja az előző vezetést, amelyik az európai szintű szabadidős környezetet kialakította. És kedves Mikrobi, még egy apróság. Ez nem Hódmezővásárhely. Ha most lennének a választások, csúnyán leszerepelnétek. Elhiszem, hogy elkezdtetek félni. A java csak most jön.

Gargantua 2012.09.04. 23:14:53

@Mikrobi: "Ez nem a maguk városa, hanem a mi városunk!" - micsoda egy idióta vagy!
Esetleg fideszes.
Mindegy, ugyanaz.

berkenye1 2012.09.05. 09:49:08

Kedves Mikrobi! A mondata második felével egyetértek, a mi városunk. Ehhez kell felnőnünk, és MINDANNYIUNKNAK felelősen kezelni a városunkat érintő kérdéseket. Bárki, bármilyen oldalról, bármilyen jobbító ötlettel, szándékkal áll elő, ami a közösség (= a városban élők) javát szolgálja, annak a javaslatát megfontolni, és támogatni kell, a romboló, a köz kárára az egyéni érdekeket szolgáló megmozdulásokat pedig leszerelni, és megakadályozni.
Ha pedig ostoba, egoista vagy (vélt) pártérdekből meghurcolnak és besároznak csak azért emberereket, mert más párthoz tartoznak, holott látnivalóan fejlődik és épül a város a munkájuk nyomán, ott felháborodva tiltakozni kell, és követelni, hogy akik a rágalmazást elkövették, nyilvánosan, közérthetően, egyértelműen kérjenek elnézést. Ez vonatkozik az orgánumokra is, amelyek a feljelentések idején nagy hanggal mocskolódtak, vagy képernyőre engedték a bilincsben elvezetett vádlottakról készült filmkockákat. A felmentő ítéletek sorra születnek a bíróságokon. Molnár Gyula, Lakos Imre, és mások is ártatlannak bizonyultak. Ezek után továbbra is elvakultan vádaskodni rákosi elvtárs szellemét idézi.

Szigeti György 2012.09.05. 10:36:51

@Mikrobi: Te tényleg ekkora gyökér vagy? Az, hogy az én városom, az nem azt jelenti, hogy csak az enyém. Ez az én városom, az én hazám, az én szüleim. Büszke vagyok rájuk, szeretem őket, magaménak érzem. Mindannyiunké, az enyém és a tied is. Bármennyire is fáj nektek.

Újbudai polgár 2012.09.05. 12:12:43

@Szigeti György: Fáj nekik! Nekik csak az a jó magyar, aki velük van, az a jó újbudai, aki két év semmittevés és naplopás után is azt gondolja, hogy jó és sikeres polgármesterünk van. Jelentem: egyre kevesebben vannak. Ideje elkezdeni dolgozni vagy csomagolni!!!

bunbenfoganthoffmann 2012.09.05. 12:30:48

Mitől is volt hangos a 2010-es Fidesz kampány?
"Molnár bűnös!" "Molnár a vádlottak padján" stb...
Tegnap kiderült hogy a helyi fideszes képviselő, Scneller feljelentése teljesen megalapozatlan volt, nem történt semmilyen bűncselekmény.
A teljes Fidesz kampány HAZUGSÁGRA épült!
Hazudni pedig BŰN!

Hoffmann győzelme BŰNBEN FOGANT.

Ha a kis köpcösben van egy csöpp kis erkölcs, akkor elismeri hogy nemtelen eszközökkel nyert és lemond, vállalva egy új, tiszta megmérettetést.
Vegyen példát és kövesse Pali bácsit!

igaziujbuda 2012.10.26. 12:48:10

Csak most láttam ezt a blogot, biztos jó hír ez Magának, de mikor lesz ez jogerős?
süti beállítások módosítása